Sposób przygotowania:
Kalafiorowa z soczewicą
Porcję rosołową umyć, przełożyć do garnka. Por (użyłam tylko ciemnej części) oczyścić, pokroić w półplasterki, przełożyć do garnka. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki, dodać do pora z porcją rosołową. Kalafior podzielić na niezbyt duże różyczki, wrzucić do garnka. Wsypać soczewicę. Wlać 2 litry wody. Wszystko zagotować. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy. Dodać też trochę soli, pieprzu i przyprawy uniwersalnej. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli wsypać mąkę i lekko ją przysmażyć (zrumienić). Do zasmażki wlać szklankę zimnej wody, wymieszać. Zasmażkę wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.