Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kalafiorowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa kalafiorowa w trochę innym wydaniu.

Kalafiorowa z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafiorowa z soczewicą

 

  • 1 średniej wielkości por
  • 2 marchewki
  • 1/2 porcji rosołowej z kurczaka
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/4 dużego kalafiora
  • 2 litry + 1 szklanka wody
  • ok. 50-60 dkg ziemniaków
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z soczewicą
Porcję rosołową umyć, przełożyć do garnka. Por (użyłam tylko ciemnej części) oczyścić, pokroić w półplasterki, przełożyć do garnka. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki, dodać do pora z porcją rosołową. Kalafior podzielić na niezbyt duże różyczki, wrzucić do garnka. Wsypać soczewicę. Wlać 2 litry wody. Wszystko zagotować. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy. Dodać też trochę soli, pieprzu i przyprawy uniwersalnej. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Do cebuli wsypać mąkę i lekko ją przysmażyć (zrumienić). Do zasmażki wlać szklankę zimnej wody, wymieszać. Zasmażkę wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Kalafiorowa z soczewicą
Pokrojone marchewki i por wrzucone razem z porcją rosołową do garnka.
Kalafiorowa z soczewicą
Podzielony na różyczki kalafior i soczewica wrzucone do garnka.
Kalafiorowa z soczewicą
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane do zupy.
Kalafiorowa z soczewicą
Zeszklona na oleju cebula z dodatkiem mąki pszennej.