kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 700]

Kalarepa w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną kalarepę w sosie koperkowym z dodatkiem słodkiej śmietanki. Polecam jako dodatek do drugiego dania.

Kalarepa w sosie koperkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalarepa w sosie koperkowym

 

  • 1 średnia kalarepki
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka z czubkiem mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kalarepa w sosie koperkowym
Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na gazie, zagotowujemy.

Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w sporą kostkę, wkładamy do garnka z gotującą się wodą.

Koperek myjemy i lekko osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na drobno.

Pokrojony koperek dodajemy do kalarepki i gotujemy do miękkości.

Do śmietanki wsypujemy mąkę i mieszamy, wlewamy do garnka oraz przyprawiamy do smaku.
Kalarepa w sosie koperkowym
Obraną ze skórki kalarepę kroimy w kostkę.
Kalarepa w sosie koperkowym
Pokrojoną kalarepę wkładamy do gotującej się wody.
Kalarepa w sosie koperkowym
Umyty i osuszony koperek kroimy na drobno.