kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka warstwowa z selerem i kalarepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy sałatka idealna. Dominuje smak selera i sosu czosnkowego. Świetnie komponuje się z daniami z grilla.

Sałatka warstwowa z selerem i kalarepą

Składniki:

Sałatka warstwowa z selerem i kalarepą

podstawowe

 

  • Sos czosnkowy:
  • 5-6 łyżek jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pączka koperku
  • Sól, czarny pieprz, ulubione zioła (lub opakowanie sosu sałatkowego)

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z selerem i kalarepą
Pomidory nacinamy na krzyż od spodniej strony i parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i kroimy w duża kostkę. Odsączamy kilka minut na sitku (nie odciskamy) i układamy na dnie szklanego naczynia o średnicy około 23 cm.

Seler dobrze odsączamy na sitku. Układamy na warstwie pomidorów.

Cukinie i kalarepy kroimy w kostkę, cebule w piórka.

Na warstwie selera układamy kolejno: cukinie, cebule i kalarepę.

Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt grecki (ewentualnie możemy zastąpić jogurtem wymieszanym w stosunku 1:1 z majonezem) mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami lub sosem sałatkowym. Dokładnie mieszamy i nakładamy na warstwę kalarepy.

Całość wieńczymy porwaną/posiekana sałatą masłową.