Sposób przygotowania:
Sałatka warstwowa z selerem i kalarepą
Pomidory nacinamy na krzyż od spodniej strony i parzymy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i kroimy w duża kostkę. Odsączamy kilka minut na sitku (nie odciskamy) i układamy na dnie szklanego naczynia o średnicy około 23 cm.
Seler dobrze odsączamy na sitku. Układamy na warstwie pomidorów.
Cukinie i kalarepy kroimy w kostkę, cebule w piórka.
Na warstwie selera układamy kolejno: cukinie, cebule i kalarepę.
Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt grecki (ewentualnie możemy zastąpić jogurtem wymieszanym w stosunku 1:1 z majonezem) mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami lub sosem sałatkowym. Dokładnie mieszamy i nakładamy na warstwę kalarepy.
Całość wieńczymy porwaną/posiekana sałatą masłową.
Seler dobrze odsączamy na sitku. Układamy na warstwie pomidorów.
Cukinie i kalarepy kroimy w kostkę, cebule w piórka.
Na warstwie selera układamy kolejno: cukinie, cebule i kalarepę.
Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt grecki (ewentualnie możemy zastąpić jogurtem wymieszanym w stosunku 1:1 z majonezem) mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami lub sosem sałatkowym. Dokładnie mieszamy i nakładamy na warstwę kalarepy.
Całość wieńczymy porwaną/posiekana sałatą masłową.