Sos koperkowy na ciepło lub zimno jest idealnym dodatkiem do mięsa, ryby, ziemniaków, sałatki czy jajek. Można go podawać w sosjerce do polania zimnych wędlin i serów lub piec pod nim wyfiletowane ryby albo niewielkie sztuki drobiu. Doskonale nadaje się do duszenia małych kawałków mięsa bądź grillowania filetów z kurczaka. Sos koperkowy przygotowuje się z kostek bulionowych, koperku (świeżego, ewentualnie mrożonego), śmietany, cebuli, mąki i przypraw. Mnóstwo smaku dodaje mu ziele angielskie oraz liść laurowy. Jedwabisty sos śmietanowo koperkowy do mięsa bądź ryby doskonale uzupełni ich smak i skomponuje się z ich strukturą.
Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Taki obiad znakomicie się sprawdza jako posiłek dla całej rodziny. Można je podawać zarówno niemowlakom, jak i osobom starszym. Delikatny sos śmietanowo-koperkowy wspaniale komponuje się z mięsem drobiowym. Dlatego kiedy brakuje pomysłu na mielone z kurczaka, dobrze jest zrobić z niego pulpety i ugotować w gęstym sosie koperkowym.

Znaleźliśmy 157 przepisów w kategorii Sos koperkowy