SUPERPRZEPIS

Kalarepki w cieście

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kalarepki w cieście

Dla smakoszy kalarepki- w cieście jest pyszna.

Składniki:

Kalarepki w cieście

 

  • 4 kalarepki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 szklanki piwa
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki w cieście
Kalarepki umyj, obierz ze skórki , pokrój w plastry grubości 1 cm. W tym czasie do miski wsyp mąke, wbij jajka, wlej piwo, a następnie zmiksuj blenderem . Dodaj posiekaną natke pietruszki, wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem. Plastry kalarepki zanurzaj w cieście i smaż na głębokim oleju po 2 minuty z obu stron na złoto. Układaj na papierowym ręczniku, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem udekoruj w/g uznania.