Sposób przygotowania:
Kalmary smażone z sosem chilli z ogórkiem
W miseczce łączymy ze sobą słodki sos chilli, sos sojowy i ocet/sok z limonki.
Do sosu dodajemy umytego, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w drobniutką kostkę ogórka – mieszamy, odstawiamy.
Kalmary oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Tuby kalmarów kroimy w pierścienie.
W miseczce łączymy mąkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy pierścienie kalmarów i starannie je obtaczamy.
Kalmary smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu aż do zarumienienia tj. 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone kalmary przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Odsączone z nadmiaru tłuszczu kalmary serwujemy razem z przygotowanym wcześniej sosem, smacznego :D
Do sosu dodajemy umytego, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w drobniutką kostkę ogórka – mieszamy, odstawiamy.
Kalmary oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Tuby kalmarów kroimy w pierścienie.
W miseczce łączymy mąkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy pierścienie kalmarów i starannie je obtaczamy.
Kalmary smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu aż do zarumienienia tj. 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone kalmary przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Odsączone z nadmiaru tłuszczu kalmary serwujemy razem z przygotowanym wcześniej sosem, smacznego :D
SylaUla