Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Rigatoni z kalmarami i bobem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kalmary są nieco zapomnianym owocem morza a to wielka szkoda, są niezbyt drogie a do tego wszechstronne. Można je faszerować, smażyć, grillować, a ja polecam ich prostą wersję z makaronem i bobem :D

Rigatoni z kalmarami i bobem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rigatoni z kalmarami i bobem

 

  • ½ opakowania makaronu rigatoni
  • 150 gram kalmarów
  • 100 gram boczku
  • 250 gram bobu młodego
  • 1 szklanka białego wina słodkiego
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rigatoni z kalmarami i bobem
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w paski. Kalmary oczyszczamy, płuczemy i kroimy w krążki lub w paseczki. Bób płuczemy – jeśli jest nieco wyrośnięty i ma twardą skórkę obieramy go, jeśli jest świeży i młody tylko płuczemy.

Na odrobinie oleju przesmażamy przez 1 minutkę posiekaną cebulę. Kiedy lekko się zeszkli dodajemy pokrojony boczek i smażymy 3 minutki aż boczek i cebulka ładnie się podsmażą. Dodajemy pokrojone kalmary bób smażymy 2 minuty aż kalmary się zetną. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy wszystko 5 minut pod przykryciem. Sos doprawiamy solą i pieprzem – odkrywamy i jeśli jest zbyt dużo płynu lekko odparowujemy.

Na patelnie dodajemy ugotowany, odcedzony makaron – wszystko starannie mieszamy, skrapiamy oliwą i oprószamy pieprze, serwujemy gorące, smacznego :D
Rigatoni z kalmarami i bobem
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Rigatoni z kalmarami i bobem
Na odrobinie oleju przesmażamy przez 1 minutkę posiekaną cebulę. Kiedy lekko się zeszkli dodajemy pokrojony boczek i smażymy 3 minutki aż boczek i cebulka ładnie się podsmażą.
Rigatoni z kalmarami i bobem
Dodajemy pokrojone kalmary bób smażymy 2 minuty aż kalmary się zetną. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy wszystko 5 minut pod przykryciem. Sos doprawiamy solą i pieprzem – odkrywamy i jeśli jest zbyt dużo płynu lekko odparowujemy.
Rigatoni z kalmarami i bobem
Na patelnie dodajemy ugotowany, odcedzony makaron – wszystko starannie mieszamy, skrapiamy oliwą i oprószamy pieprze, serwujemy gorące, smacznego :D