Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Chrupiące lekko pikantne kalmary

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zachęcam eksperymentujmy z owocami morza, szczególnie teraz kiedy dostępne są prawie w każdym sklepie i czasami naprawdę za nieduże pieniądze : )

 Chrupiące lekko pikantne kalmary

Składniki:

Chrupiące lekko pikantne kalmary

 

  • 250 gram tub kalmarów lub krążków z kalmarów
  • 1 jako
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • panierka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • ½ łyżeczki soli
  • skorka otarta z ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące lekko pikantne kalmary
Na głębokiej patelni lub w rondlu (może być i frytkownica ) rozgrzewamy olej. Kalmary oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Lekko oprószamy je solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy panierkę łącząc ze sobą bułkę tartą i mąkę z przyprawami czyli solą, papryką ostrą, posiekaną pietruszką i skórką z cytryny. Jajko rozbijamy na talerzyk i rozkłócimy widelcem. Kalmary obtaczamy w jajku a później w panierce, smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienie tj. około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kalmary odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z ulubionym sosem – idealnie pasuje sos słodki chilli ( https://gotujmy.pl/slodki-sos-chilli,przepisy-sosy-przepis,235877.html ) lub ostry sos chilli. 

Tagi:

tarta