Sposób przygotowania:
Chrupiące lekko pikantne kalmary
Na głębokiej patelni lub w rondlu (może być i frytkownica ) rozgrzewamy olej. Kalmary oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Lekko oprószamy je solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy panierkę łącząc ze sobą bułkę tartą i mąkę z przyprawami czyli solą, papryką ostrą, posiekaną pietruszką i skórką z cytryny. Jajko rozbijamy na talerzyk i rozkłócimy widelcem. Kalmary obtaczamy w jajku a później w panierce, smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienie tj. około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kalmary odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z ulubionym sosem – idealnie pasuje sos słodki chilli ( https://gotujmy.pl/slodki-sos-chilli,przepisy-sosy-przepis,235877.html ) lub ostry sos chilli.