Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Kalmary faszerowane łososiem w sosie ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Tuby kalmarów idealnie nadają się do faszerowania a podczas duszenia ich mięso staje się miękkie i delikatne.

Kalmary faszerowane łososiem w sosie ziołowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kalmary faszerowane łososiem w sosie ziołowym

 

  • 4 kalmarów
  • 250g łososia
  • kilka suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • sok i skórka cytrynowa
  • masło
  • świeże zioła
  • 100ml białego wina
  • 100ml śmietanki
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Kalmary faszerowane łososiem w sosie ziołowym
Łososia pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodaj posiekaną natkę i dokładnie wymieszaj. Umytym kalmarom odetnij głowy a tuby skrop cytryną i dokładnie posól, Tak przygotowane kalmary nafaszeruj farszem z łososia i zszyj. Przed położeniem kalmarów na rozgrzane masło każdą tubę dokładnie nakłuj wykałaczką, kiedy zaczną się rumienić na patelnię wlej wino, a kiedy odparuje dodaj śmietankę i siekane zioła, całość dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny (przed podaniem usuń nici).
Kalmary faszerowane łososiem w sosie ziołowym
Kalmary dokładnie oczyść, i dobrze umyj.
Kalmary faszerowane łososiem w sosie ziołowym
Kalmarom odetnij głowy a tuby posól i skrop cytryną.
Kalmary faszerowane łososiem w sosie ziołowym
Tuby nafaszeruj farszem z łososia i dokładnie zszyj.

Tagi:

zioła