Sposób przygotowania:
Portugalskie lulas recheadas (faszerowane kalmary)
Kalmarom usunąć macki (zachować je). Krewetki rozmrozić i osączyć. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, czosnek i cebulę posiekać. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu,wlać oliwę, dodać paprykę oraz cebulę. Smażyć mieszając co jakiś czas przez około 4 minuty, dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilkę. Wsypać włoszczyznę. Poddusić kilka minut. Następnie wlać pomidory i smażyć przez 2 minuty. Dodać słodką i ostrą paprykę, wlać wino oraz bulion, doprawić. Gotować na większym ogniu przez około 3 minuty aż sos zredukuje się o połowę. Dodać ryż i krewetki. Wymieszać, wystudzić. Powstałym farszem napełnić tuby kalmarów. Na patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać starty ząbek czosnku i resztę składników sosu, łącznie z mackami kalmarów. Podgrzewać, aż lekko odparuje i odrobinę zgęstnieje. Kalmary ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem, włożyć gałązkę pomidorków koktajlowych. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st na ok. 1,5 – 2 godz.