mariolka.z

mariolka.z

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Sopa de marisco (zupa z owocami morza).

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To bardzo popularna zupa w Hiszpanii. Można ją przygotować z dowolnych owoców morza. Ja wybrałam krewetki, kalmary i małże.

Sopa de marisco (zupa z owocami morza). Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sopa de marisco (zupa z owocami morza).

 

  • 300-400 g krewetek tygrysich surowych (mogą być mrożone)
  • 500 g małż (mogą być np. mrożone sercówki)
  • 300-400 g oczyszczonych tub kalmarów (mogą być mrożone)
  • ½ opakowania włoszczyzny w paskach Hortex
  • ½ szkl. esencjonalnego bulionu
  • ½ puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. wytrawnego białego wina
  • ½ strąka czerwonej papryki
  • łyżeczka posiekanej papryczki chili (lub więcej wg uznania)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ewentualni sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Sopa de marisco (zupa z owocami morza).
Owoce morza rozmrażamy. Krewetkom odrywamy ogonki. Tuby kalmarów kroimy w krążki. Małże płuczemy kilkakrotnie. Zalewamy szklanką lekko osolonej wody. gotujemy ok. 10 min. wyjmujemy małże z wywaru, a następnie ze skorupek (kilka zachowujemy w muszlach do dekoracji). Wywar zachowujemy. Cebulę siekamy. Szklimy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek. Smażymy 30 sekund. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy razem kilka minut. Wsypujemy włoszczyznę Hortex. Dusimy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną. Wlewamy pomidory, gotujemy 5 min. Wlewamy wino, odparowujemy alkohol (ok. 5 min.). Warzywa przelewamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy owoce morza,koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion oraz przecedzony przez gęste sitko wywar z małż, doprawiamy i gotujemy ok, 20 min. Kilka minut przed końcem dodajemy natkę pietruszki.
Sopa de marisco (zupa z owocami morza).
sopa de marisco 1

Tagi:

krewetki