Sposób przygotowania:
Sopa de marisco (zupa z owocami morza).
Owoce morza rozmrażamy. Krewetkom odrywamy ogonki. Tuby kalmarów kroimy w krążki. Małże płuczemy kilkakrotnie. Zalewamy szklanką lekko osolonej wody. gotujemy ok. 10 min. wyjmujemy małże z wywaru, a następnie ze skorupek (kilka zachowujemy w muszlach do dekoracji). Wywar zachowujemy. Cebulę siekamy. Szklimy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek. Smażymy 30 sekund. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy razem kilka minut. Wsypujemy włoszczyznę Hortex. Dusimy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną. Wlewamy pomidory, gotujemy 5 min. Wlewamy wino, odparowujemy alkohol (ok. 5 min.). Warzywa przelewamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy owoce morza,koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion oraz przecedzony przez gęste sitko wywar z małż, doprawiamy i gotujemy ok, 20 min. Kilka minut przed końcem dodajemy natkę pietruszki.