mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 912]

Babeczki z łososiem i sosem malinowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka, prosta przekąska, przystawka, szybka do zrobienia. Można je jeść na zimno i na ciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie poprzestaniemy.

Babeczki z łososiem i sosem malinowym

Składniki:

Babeczki z łososiem i sosem malinowym

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z łososiem i sosem malinowym

ETAP 1:

Babeczki z łososiem i sosem malinowym
kwadraty z ciasta francuskiego ułozone w formie od muffin

Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów 12X12 cm. Formę do pieczenia muffin smaruję dokładnie tłuszczem. Kwadraty ciasta wykładam we wgłębienia formy i dociskam.

ETAP 2:

Babeczki z łososiem i sosem malinowym
do koszyczków z ciasta dodany łosoś wędzony i pomidorki

Na dno każdej babeczki wykładam ser feta, pokrojonego pomidora koktajlowego, kawałki łososia,

ETAP 3:

Babeczki z łososiem i sosem malinowym
do łososia dodany ser feta tymianek świeży i pomidor suszony

Z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę około 30-35 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję po kilka malin.

ETAP 4:

Babeczki z łososiem i sosem malinowym
sos malinowy robiony z malin balsamico i miodu

Resztę malin przekładam do rondelka, dodaję sos balsamico, miód, cytrynę i podgrzewam aż maliny zrobią się miękkie. Przecieram przez sito, pestki wyrzucam i przekładam sos z powrotem do rondelka. Dodaję sól, pieprz i chwilę redukuję aż zrobi się gęsty. Babeczki polewam sosem przed podaniem, dekoruję bazylią.

Babeczki przed wyjęciem z formy lekko obkrawam łatwiej wtedy wyjdą.

Tagi:

ciastka