Sposób przygotowania:
Babeczki z łososiem i sosem malinowymETAP 1:
Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów 12X12 cm. Formę do pieczenia muffin smaruję dokładnie tłuszczem. Kwadraty ciasta wykładam we wgłębienia formy i dociskam.
ETAP 2:
Na dno każdej babeczki wykładam ser feta, pokrojonego pomidora koktajlowego, kawałki łososia,
ETAP 3:
Z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę około 30-35 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję po kilka malin.
ETAP 4:
Resztę malin przekładam do rondelka, dodaję sos balsamico, miód, cytrynę i podgrzewam aż maliny zrobią się miękkie. Przecieram przez sito, pestki wyrzucam i przekładam sos z powrotem do rondelka. Dodaję sól, pieprz i chwilę redukuję aż zrobi się gęsty. Babeczki polewam sosem przed podaniem, dekoruję bazylią.
Babeczki przed wyjęciem z formy lekko obkrawam łatwiej wtedy wyjdą.
SylaUla
Czekoladka 2