tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Kalteszal

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zupa Kalteszal z jasnego piwa i wina

Kalteszal

Składniki:

Kalteszal

 

  • 2 butelki jasnego piwa
  • 1 szklanka białego wina
  • 1,5 cytryny
  • szklanka cukru
  • 10 dkg rodzynków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Kalteszal
Cukier zalać szklanką zimnego piwa dodając sok z 1 cytryny. 1/2 cytryny pokroić w plastry. Dodać do tego 10 dkg rodzynków umytych i sparzonych gorącą wodą, cynamon i wino, następnie dobrze wymieszać i w końcu dodać resztę piwa. Najlepiej smakuje podana z grzankami bądź biszkoptami.

Tagi:

piwo