ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Kandyzowana dynia z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo oryginalny przepis,ale deser fascynujący

Kandyzowana dynia z kremem

Składniki:

Kandyzowana dynia z kremem

 

  • 1 szklanka wody
  • 1 kg cukru
  • 4 miniaturowe dynie
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml mleka skondensowanego
  • sok z 1 cytryny
  • Dekoracja:
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kandyzowana dynia z kremem
Wodę postaw na małym ogniu i powoli rozpuszczaj w niej cukier.Do płynu włóż wydrążone z pestek dynie i gotuj około 7 minut.Krem:serek mascarpone miksuj na wysokich obrotach,dolewając powoli skondensowane mleko i sok z cytryny.Kremem napełnij dynie i wstaw na 5 min do piekarnika nagrzanego do 180`C.Dekoracja:cukier rozpuść w wodzie i podgrzewaj na małym ogniu,aż nabierze złotego koloru.Zanurz w nim widelec i maluj wzory na papierze do pieczenia.Po zastygnięciu dekorację ułóż na dyni i posyp cukrem pudrem.