kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kandyzowana skórka pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów. Skórki z cytryn, pomarańczy a nawet grapefruitów wykorzystajcie do przygotowania ich kandyzowanej wersji. Możecie je wykorzystać do ciast, deserów czy aromatycznej herbaty.

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:

Kandyzowana skórka pomarańczowa

podstawowe

  • skórki z 6 pomarańczy
  • 1,5 szklanka wody
  • 1,5 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Kandyzowana skórka pomarańczowa
Cytrusy parzymy wrzątkiem, obieramy cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki), kroimy w kosteczkę, zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut.

Odedzay i dodajemy 1,5 szklanki wody oraz 1,5 szklanki cukru. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.

Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką.

Tagi:

cytrusy