Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1102]

Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciastka są przepyszne oraz kuszą cudownym karmelowo-maślanym zapachem. Palone masło to ich nieodzowny składnik, który sprawia, że posiadają nietuzinkowy smak. Poza tym ciastka są kruche, chrupiące, lekko kokosowe i pełne mnóstwa orzechów.

Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem

Około 15 sztuk:

  • 200 g mąki pszennej (czasami zamieniam na żytnią typ 720)
  • 100 g masła (z minimum 82% tłuszczu)
  • 100 g cukru kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem

Masa:

Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem
W ostateczności można użyć cukru zwykłego lub ksylitolu, ale cukier kokosowy nadaje ciastkom bardziej karmelowego i przyjemnego smaku.

Wyrób ciasteczek należy zacząć od przygotowania palonego masła.

Masło przełożyć do niewielkiego garnuszka i co chwilę mieszając podgrzewać - aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni zaczną robić się ciemne kropeczki.

Jajko połączyć z cukrem, dodać ostudzone masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Całość dokładnie zagnieść.

Na końcu wmieszać wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy włoskie.

Formowanie:

Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem
Masa na ciasto jest idealna do formowania.

Z powstałej masy należy uformować kuleczki wielkością przypominające duży orzech włoski.

Każdą kulkę lekko spłaszczyć i zachowując niewielkie odstępy umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłem
Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i około 18 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku/słoiku.