Sposób przygotowania:
Ciasteczka kokosowo-orzechowe z palonym masłemMasa:

Wyrób ciasteczek należy zacząć od przygotowania palonego masła.
Masło przełożyć do niewielkiego garnuszka i co chwilę mieszając podgrzewać - aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni zaczną robić się ciemne kropeczki.
Jajko połączyć z cukrem, dodać ostudzone masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie zagnieść.
Na końcu wmieszać wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy włoskie.
Formowanie:

Z powstałej masy należy uformować kuleczki wielkością przypominające duży orzech włoski.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć i zachowując niewielkie odstępy umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Pieczenie:

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i około 18 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku/słoiku.
SylaUla
Di bloguje
SylaUla napisał(a):