SUPERPRZEPIS

Pascha waniliowa z kandyzowanymi skórkami

  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pascha waniliowa z kandyzowanymi skórkami Więcej zdjęć (5)

Pyszna, pachnąca i efektowna potrawa wielkanocna. Dzięki dodatkowi kandyzowanych owoców bardzo słodka.

Składniki:

Pascha waniliowa z kandyzowanymi skórkami

 

  • 600g twarogu
  • 2 żółtka
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 125ml śmietanki 30%
  • 150g kolorowej skórki kandyzowanej

 

  • listki melisy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pascha waniliowa z kandyzowanymi skórkami
Twaróg zmielić 2-3 razy. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i wanilią na puch, cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać po łyżce zmielonego twarogu. Gdy masa będzie już gładka, wlać śmietankę i ubijać na dużych obrotach aż masa stanie się puszysta. Wsypać 100g kandyzowanej skórki, wymieszać. Miseczkę, lub tak jak u mnie większe filiżanki, wyścielić gazą tak aby wystawała poza brzegi, przełożyć masę twarogową, wyrównać wierzch i nakryć gazą. Paschy obciążyć np. spodkami i wstawić na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki przełożyć na talerzyki i delikatnie usunąć gazę. Udekorować pozostałą skórką kandyzowaną i listkami melisy.
Pascha waniliowa z kandyzowanymi skórkami
Twaróg należy zmielić przynajmniej 2 razy.
Pascha waniliowa z kandyzowanymi skórkami
Do masy serowej dodać skórkę kandyzowaną
Pascha waniliowa z kandyzowanymi skórkami
Miseczki lub filiżanki wyscielić podwójną warstwą gazy
Pascha waniliowa z kandyzowanymi skórkami
Masą napełnic filiżanki, przykryć wystającą gazą i obciążyć, schłodzić

Tagi:

pascha