ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Kandyzowana skórka z Pomelo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Skórka z Pomelo różni się aromatem oraz wyglądem od skórki z mandarynek czy pomarańczy ale szczerze mówiąc bardziej mi smakuje niż kandyzowana skórka cytryny.

Kandyzowana skórka z Pomelo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kandyzowana skórka z Pomelo

 

  • skórka z dwóch Pomelo
  • 3 szklanki cukru
  • odrobina kwasku cytrynowego
  • woda pół szklanki

Sposób przygotowania:

Kandyzowana skórka z Pomelo
Skórki z dwóch dobrze umytych owoców Pomelo obrać i oddzielić od nich jak najwięcej białej warstwy. Pokroić w kostkę i zalewać zimną wodą, którą należy często zmieniać przez trzy dni. Teraz obgotowujemy skórki i wylewamy powstały płyn, tak robimy trzy razy. Za czwartym razem dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego po doprowadzeniu do wrzenia kolejny raz wylewamy powstały płyn. Teraz wsypujemy 3 szklanki cukru i pół szklanki wody gotujemy do uzyskania gęstego syropu, wlewamy do słoiczków i od razu zakręcamy.
Kandyzowana skórka z Pomelo
Obieramy Pomelo krojąc skórkę w podłużne paski.
Kandyzowana skórka z Pomelo
Skórkę kroimy w kostkę średniej grubości.
Kandyzowana skórka z Pomelo
zalewamy zimną wodą i moczymy zmieniając wodę przez trzy dni
Kandyzowana skórka z Pomelo
odsączamy na durszlaku i wkładamy do garnka z dodatkiem cukru