Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kandyzowany kumkwat

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Kumkwaty to maleńkie cytrusy które można jeść razem ze skórką, na domiar skórka kumkwatów jest słodka i pozbawiona goryczki.

Kandyzowany kumkwat

Składniki:

Kandyzowany kumkwat

 

Sposób przygotowania:

Kandyzowany kumkwat
Dokładnie umyte i ponakłuwane wykałaczką kumkwaty zalej zimną wodą i sokiem z cytryny.

Kiedy woda zacznie się gotować wsyp cukier i dodaj kardamon, całość gotuj na średnim ogniu do momentu, aż owoce staną się szkliste, większość płynu odparuje, a pozostały syrop zacznie się pienić.

Gorące jeszcze kumkwaty przełóż do wyparzonych słoiczków i zalej gorącym syropem.