dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Pierniczki z kandyzowaną pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pierniczki troszkę inaczej udekorowane, nie tradycyjnie lukrem a czekoladą i plastrami kandyzowanej pomarańczy.

Pierniczki z kandyzowaną pomarańczą

Składniki:

Pierniczki z kandyzowaną pomarańczą

ciasto

  • 75 g cukru pudru
  • 75 g miękkiego masła
  • 50 g płynnego miodu
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

 

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kandyzowane plastry pomarańczy

Sposób przygotowania:

Pierniczki z kandyzowaną pomarańczą
Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę oraz przyprawę do piernika. Dodajemy masło, miód oraz żółtko, gnieciemy jednolite ciasto ( na początku zagniatania będzie wydawało się za bardzo suche). Wstawiamy do lodówki na około 1 godz. Na podsypanej mąką desce cienko rozwałkowujemy ciasto. Szklanką wycinamy koła. Kładziemy na blachę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy około 9 - 10 min. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy nad parą wodną, smarujemy nią do połowy pierniczka, od razu kładziemy połówki kandyzowanych pomarańczy. Kładziemy na kratce do zastygnięcia czekolady.