SUPERPRZEPIS

Kandyzowane wiśnie w czekoladowym fondue

  • 2
  • Rossie
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kandyzowane wiśnie w czekoladowym fondue

Moja wariacja na temat czekoladowego fondue z kandyzowanymi wiśniami mojej babci.

Składniki:

Kandyzowane wiśnie w czekoladowym fondue

 

  • pół tabliczki wiśniowej czekolady deserowej
  • 8 kawałków śmietankowego mlecznej pianki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 lyżeczka śmietanki kremówki
  • pół szklanki białego wina wytrawnego
  • 50 ml kirschu
  • starta gałka muszkatołowa
  • kandyzowane wiśnie

Sposób przygotowania:

Kandyzowane wiśnie w czekoladowym fondue
Z powodu braku profesjonalnego sprzętu, fondue zrobiłam domowym sposobem, w rondlu :) w kuchni liczy się przede wszystkim kreatywność! Do rondelka wrzucamy połamaną czekoladę wiśniową oraz pokrojone na mniejszą kostkę mleczna pianka, łyżeczkę masła i łyżeczkę śmietanki kremówki. Stawiamy na małym ogniu i staje mieszając rozpuszczamy czekoladę i mleczna pianka. Podlewamy po trochu winem, aby nasze fondue zachowało płynną konsystencję i nie przywierało do garnka, cały czas pamiętając o tym, aby mieszać. na koniec dodać kieliszeczek kirschu, a tuż przed podaniem dodac szczyptę gałki muszkatołowej, Kandyzowane wiśnie nabijać na wykałaczkę i zanurzać w czekoladowym fondue... Pyszota!