Sposób przygotowania:
Kandyzowane wiśnie w czekoladowym fondue
Z powodu braku profesjonalnego sprzętu, fondue zrobiłam domowym sposobem, w rondlu :) w kuchni liczy się przede wszystkim kreatywność! Do rondelka wrzucamy połamaną czekoladę wiśniową oraz pokrojone na mniejszą kostkę mleczna pianka, łyżeczkę masła i łyżeczkę śmietanki kremówki. Stawiamy na małym ogniu i staje mieszając rozpuszczamy czekoladę i mleczna pianka. Podlewamy po trochu winem, aby nasze fondue zachowało płynną konsystencję i nie przywierało do garnka, cały czas pamiętając o tym, aby mieszać. na koniec dodać kieliszeczek kirschu, a tuż przed podaniem dodac szczyptę gałki muszkatołowej, Kandyzowane wiśnie nabijać na wykałaczkę i zanurzać w czekoladowym fondue... Pyszota!
marietta
Rossie
Jezu, naprawdę było pyszne. A do tego, co zostało z mojego fondue, dolałam sobie mleka i wyszło takie "wzmacniane" (przez to wino i kirsch) kakao ;)
oj użyłam ja dzisiaj czekolady za wszystkie czasy :D