Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Kapuśniak Deana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa z kapusty włoskiej na wywarze warzywnym, z dodatkiem papryki konserwowej, szynki, grzybów, białego wytrawnego wina....

Kapuśniak Deana

Składniki:

Kapuśniak Deana

 

  • 1,5 L wywaru z warzyw
  • 50 dag kapusty włoskiej
  • cytryna
  • strąk papryki konserwowej
  • 5 dag szynki
  • cebula
  • tłuszcz
  • 5-6 grzybków (bez trzonów)
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • papryka mielona
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Kapuśniak Deana
Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować.

Cytrynę sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki. Paprykę i wędlinę pokroić w paseczki.

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć, dodać oczyszczone, opłukane i pokrojone w paseczki grzyby, usmażyć, wymieszać z mąką. Lekko zrumienić, połączyć z kapustą, cytryną, papryką, wędliną, koncentratem pomidorowym i winem, chwilę pogotować.

Doprawić do smaku.

Tagi:

beza szynka bezy