Sposób przygotowania:
Kapuśniak bogaty
Mięso myjemy i zalewamy woda Kapustęi drobno kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Do tego dodajemy 1 liść laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskiego Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości. W drugim garnku gotujemy rosół. Mięso zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę soli. Kiedy mięso trochę zmięknie, dorzucamy startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler. dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Przelewamy kapustę z wywarem do rosołu i dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na jednej łyżeczce masła cebulę oraz boczek Na pozostałym maśle podsmażamy mąkę, aż zbrązowieje i dodajemy do kapuśniaku I dobrze doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem.