Sposób przygotowania:
Kapuśniak ekspresowy
Żeby było rzeczywiście ekspresowo: - do sporego garnka - 4l. min nalewamy 2l wody i nastawiamy na zagotowanie; w tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę nastawiamy na gotowanie osobno w małym garnku pod przykryciem; do gotującej się wody wkładamy kapustę, dodajemy kminek, ziele i liście laurowe, jak zacznie wrzeć, gotujemy dalej na niewielkim ogniu; kiełbasę kroimy w kostkę, jak ziemniaki zaczną się gotować, podsmażamy ją na patelni na średnim ogniu ok. 3-4min i dodajemy do gotującej się kapusty,dodajemy pieprz i mieszamy; ugotowane ziemniaki -ok.20min - odsączamy dodajemy do kapusty i kiełbasą i mieszamy (uwaga potrawę mieszać drewnianą łyżką); na małej patelni roztapiamy smalec dodajemy mąkę i smażymy mieszając na jasnożółty kolor; jak troszkę przestygnie - 1min - zalewamy połową szklanki wody i dodajemy do kapuśniaku; dokładnie mieszamy aby zasmażka się rozpuściła, gotujemy jeszcze parę min. i GOTOWE!!! Dla tych co liczą kalorie - kapuśniak można ugotować bez zasmażki - też jest smaczny.