jerzorek.lysy

jerzorek.lysy

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Kapuśniak ekspresowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jednogarnkowe danie dla 4 osób w pół godziny bardzo smaczne i pożywne. Najlepsze w okresie grudzień - kwiecień (kapusta kiszona najlepsza)

Kapuśniak ekspresowy

Składniki:

Kapuśniak ekspresowy

 

  • pół łyżeczki kminku, 10 ziarenek ziela angielskiego, łyżka smalcu, czubata łyżka mąki, 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Kapuśniak ekspresowy
Żeby było rzeczywiście ekspresowo: - do sporego garnka - 4l. min nalewamy 2l wody i nastawiamy na zagotowanie; w tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę nastawiamy na gotowanie osobno w małym garnku pod przykryciem; do gotującej się wody wkładamy kapustę, dodajemy kminek, ziele i liście laurowe, jak zacznie wrzeć, gotujemy dalej na niewielkim ogniu; kiełbasę kroimy w kostkę, jak ziemniaki zaczną się gotować, podsmażamy ją na patelni na średnim ogniu ok. 3-4min i dodajemy do gotującej się kapusty,dodajemy pieprz i mieszamy; ugotowane ziemniaki -ok.20min - odsączamy dodajemy do kapusty i kiełbasą i mieszamy (uwaga potrawę mieszać drewnianą łyżką); na małej patelni roztapiamy smalec dodajemy mąkę i smażymy mieszając na jasnożółty kolor; jak troszkę przestygnie - 1min - zalewamy połową szklanki wody i dodajemy do kapuśniaku; dokładnie mieszamy aby zasmażka się rozpuściła, gotujemy jeszcze parę min. i GOTOWE!!! Dla tych co liczą kalorie - kapuśniak można ugotować bez zasmażki - też jest smaczny.

Tagi:

kielbasa