Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kapuśniak z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna zupka, która posmakuje każdemu. Można do niej dodać ziemniaki lub samodzielnie je ugotować i polać podsmażoną z boczkiem cebulką.

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

Kapuśniak z młodej kapusty

kapusta

  • mięso na wywar (użyłam drobiowego)
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • kawałek selera
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garstka prażonej cebulki
  • świeży koperek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • Zasmażka:
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z młodej kapusty
Ugotować wywar z mięsa. Mięso gotować z dodatkiem kostki bulionowej, listków laurowych i ziela angielskiego. Warzywa obrać umyć i pokroić, kapustę posiekać a cebulę podsmażyć. Wszystko razem umieścić w garnku i gotować do miękkości.

W międzyczasie przygotować zasmażkę. Na patelni rozmieszać olej z mąką i zasmażać na złoty kolor. Gotową zupę doprawić do smaku i posypać świeżą, posiekaną zieleniną.

Tagi:

mięso kapusta