Sposób przygotowania:
Kapuśniak z młodej kapusty
Kurczaka myjemy i zalewamy woda tak aby całkowicie przykryła mięso. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny. Włoszczyznę obieramy. Cebule opalamy nad palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem z lubczykiem, kilkoma listkami ziela angielskiego, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą. Gotujemy na małej mocy przez 40-45 minut. Odcedzamy.
Do powstałego buliony dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek gotujemy około 5 minut i dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę i mięso z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i majerankiem. Wg. gustu zupę możemy zabielić zahartowaną śmietanką lub/i dodać posiekany koperek.
Do powstałego buliony dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek gotujemy około 5 minut i dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę i mięso z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i majerankiem. Wg. gustu zupę możemy zabielić zahartowaną śmietanką lub/i dodać posiekany koperek.