kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 890]

Kapuśniak z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kapuśniak z młodej kapusty to jedna z zup, której smak przenosi mnie do dzieciństwa. Klasyka gatunku można by rzec ale kto jej nie lubi?

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

Kapuśniak z młodej kapusty

podstawowe

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • duży seler
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • biała cebula
  • por (biała część)
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól
  • 4 ziemniaki
  • ½ młodej kapusty
  • 200g wędzonego boczku
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z młodej kapusty
Kurczaka myjemy i zalewamy woda tak aby całkowicie przykryła mięso. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny. Włoszczyznę obieramy. Cebule opalamy nad palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem z lubczykiem, kilkoma listkami ziela angielskiego, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą. Gotujemy na małej mocy przez 40-45 minut. Odcedzamy.

Do powstałego buliony dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek gotujemy około 5 minut i dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę i mięso z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i majerankiem. Wg. gustu zupę możemy zabielić zahartowaną śmietanką lub/i dodać posiekany koperek.