Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Kapuśniak z młodej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa najlepsza z pierwszej, młodej kapusty. Jej zapach nie ma sobie równych. Można ją ugotować również na maśle, bez skrzydełek.

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

Kapuśniak z młodej kapusty

 

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1/4 średniej główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mały młody por
  • 1 gałązka młodego selera
  • 1 mała młoda cebulka
  • 1 stary średni ziemniak
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z młodej kapusty
Kapustę oczyściłam, obrałam ze starych liści, umyłam i drobno poszatkowałam.Lekko roztarłam z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Zostawiłam na 15min. aby puściła sok.

Skrzydełka umyłam, zalałam 2 litrami zimnej wody i zagotowałam, odszumowałam.

Marchewkę oczyściłam, starkowałam.

Pora umyłam i drobno pokroiłam.

Selera opłukałam.

Do garnka ze skrzydełkami włożyłam marchewkę, pora, selera i pokrojoną w kostkę cebulę oraz kapustę.

Gotowałam 40 min.wyjęłam gałązkę selera a zupę zaprawiłam śmietanką, posypałam obficie posiekanym koperkiem.