Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Kapuśniak z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna zupka na każdą porę roku

Kapuśniak z pieczarkami

Składniki:

Kapuśniak z pieczarkami

 

  • 380 g poszatkowanej białej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • 1 ćwiartka tylna z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 szczypty słodkiej papryki
  • 12 ziaren pieprzu czarnego
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z pieczarkami
Marchewkę,pietruszkę,seler i cebulę obrać,zalać zimną wodą,dodać umytą nogę z kurczaka,pieprz i sól.Gotować,aż mięso będzie miękkie.Wywar przecedzić.Do przecedzonego wywaru włożyć poszatkowaną kapustę i gotować.Gdy kapusta jest na wpół miękka dodać pokrojone w plasterki pieczarki i 2 szczypty słodkiej papryki.Gotować około20-30 minut.Z kurczaka zdjąć skórę a mięso pokroić w kostkę.Dodać do zupy wraz z pokrojoną w plasterki marchewką.W razie potrzeby doprawić solą.