gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Kapusta biała do obiadu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubimy białą kapustę jako dodatek do obiadu, ale zawsze staram się trochę zmienić dodatek aby wyszedł trochę inny smak kapusty.

Kapusta biała do obiadu

Składniki:

Kapusta biała do obiadu

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 cebula biała
  • 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 jabłka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Kapusta biała do obiadu
Kapustę szatkujemy wkładamy do garnka wlewamy wodę i gotujemy.

Cebulę obieramy kroimy w kostkę.

Natkę pietruszki myjemy odsączamy i drobno siekamy.

Plasterki szynki szwarcwaldzkiej kroimy drobno.

Do rondelka wlewamy olej dodajemy szynkę i podsmażamy uważamy aby szynka nie spiekła się za mocno.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.

Ugotowaną kapustę odsączamy z wody doprawiamy solą i pieprzem dodajemy ocet, posiekaną natkę pietruszki i starte jabłka, wlewamy szynkę z olejem.

Mieszamy dokładnie.

Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu.

POLECAM!!!