SUPERPRZEPIS

Ciastka kokosowo-kukurydziane z suszonymi wiśniami

  • 3
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciastka kokosowo-kukurydziane z suszonymi wiśniami Więcej zdjęć (2)

Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako bezglutenowa przekąska oraz zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.

Składniki:

Ciastka kokosowo-kukurydziane z suszonymi wiśniami

U mnie 6 dużych i 5 mniejszych sztuk:

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 80g cukru kokosowego
  • 50g wiórek kokosowych
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciastka kokosowo-kukurydziane z suszonymi wiśniami

Masa:

Ciastka kokosowo-kukurydziane z suszonymi wiśniami
Masa na ciasteczka powinna być dokładnie połączona.

Wszystkie składniki należy porządnie wymiesza, najlepiej za pomocą dłoni.

Formowanie:

Ciastka kokosowo-kukurydziane z suszonymi wiśniami
a robiłam kuleczki o różnych wielkościach.

Z masy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski lub większe.

Każdą kuleczkę należy dość sporo spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

W ciastka powciskać po kilka wiśni.

Pieczenie:

Ciastka kokosowo-kukurydziane z suszonymi wiśniami

Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.