Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Czekoladowo-kokosowe babki z mleka skondensowanego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki są bardzo smaczne, wilgotne i kusząco pachną. Radzę zwiększyć proporcję, bo ciężko poprzestać na jednym ciastku.

Czekoladowo-kokosowe babki z mleka skondensowanego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowo-kokosowe babki z mleka skondensowanego

Około 6 sztuk:

  • 1 jajko
  • 125g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-kokosowe babki z mleka skondensowanego

Masa:

Czekoladowo-kokosowe babki z mleka skondensowanego
Masa będzie dość rzadka, ale taka musi być.

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą miksera.

Wypełnianie formy:

Czekoladowo-kokosowe babki z mleka skondensowanego
Papierowe papilotki nie sprawdzą się - masa jest zbyt płynna.

Wgłębienia w formie do muffinek wypełnić masą - do 3/4 ich pojemności.
Polecam też użycie silikonowych foremek.

Pieczenie:

Czekoladowo-kokosowe babki z mleka skondensowanego
Babeczek nie wyjmować z foremek, gdy są jeszcze ciepłe.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 190 stopniach.
Gotowe babeczki wyjąć z blachy dopiero po wystygnięciu.