Sposób przygotowania:
Kapusta kiszona
Kapustę obrać z niepotrzebnych wierzchnichliści.Następniealbo po¬szatkować szatkownicą, albo drobno posiekać nożem. Po ukończeniu szatkowania kapusty wymyć marchew i oskrobać. Wrzucić do naczynia z wodą. Potem pokroić na drobne plasterki, wrzucić do kapusty, wsypać sól i dodać ziarna kopru. Wszystko dokładnie przetrzeć ręką. Petem wkładać do beczki i nalewać równo z kapustą zimnej wody. Nakładać kapustą tak jak ogórki. Kapustę postawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu w celu zakiszenia. Po 2 tygodniach kapustą odsączyć z wody i wodę wylać. Kapustę odsączoną znów włożyć do beczki i nalać świeżej .zimnej "wody i znów przycisnąć deskami i kamieniami. Tym razem postawić w chłodnym miejscu. Po 2 tygodniach kapusta nadaje się do konsumpcji.