bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kapusta kiszona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Smacznego.

Kapusta kiszona

Składniki:

Kapusta kiszona

 

  • 20 kg kapusty, 0,6 kg soli, l kg marchwi, nasiona kopru

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona
Kapustę obrać z niepotrzebnych wierzchnichliści.Następniealbo po¬szatkować szatkownicą, albo drobno posiekać nożem. Po ukończeniu szatkowania kapusty wymyć marchew i oskrobać. Wrzucić do naczynia z wodą. Potem pokroić na drobne plasterki, wrzucić do kapusty, wsypać sól i dodać ziarna kopru. Wszystko dokładnie przetrzeć ręką. Petem wkładać do beczki i nalewać równo z kapustą zimnej wody. Nakładać kapustą tak jak ogórki. Kapustę postawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu w celu zakiszenia. Po 2 tygodniach kapustą odsączyć z wody i wodę wylać. Kapustę odsączoną znów włożyć do beczki i nalać świeżej .zimnej "wody i znów przycisnąć deskami i kamieniami. Tym razem postawić w chłodnym miejscu. Po 2 tygodniach kapusta nadaje się do konsumpcji.