LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kapusta kiszona po litewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyśmienity dodatek do potraw mięsnych.

Kapusta kiszona po litewsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta kiszona po litewsku

 

  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula 10 dag
  • słonina 10 dag
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona po litewsku
Kapustę nieco odcisnąć od soku, przekrajać długie pasma kilka razy (sok przechować). Cebulę drobno pokroić. Słoninę pokroić w kostkę, wytopić, włożyć cebulę, lekko zrumienić. Włożyć poszatkowaną kapustę, oprószyć ją pieprzem i szybko z tłuszczem podsmażyć dla silnego ogrzania; przed podaniem skropić nieco surowym sokiem. Podawać gorącą do mięs, kotletów wieprzowych bitych i mielonych.
Kapusta kiszona po litewsku
Topienie słoniny pokrojonej w kostkę do kapusty.
Kapusta kiszona po litewsku
Dodanie pokrojonej cebuli do topionej słoniny.
Kapusta kiszona po litewsku
Szatkowanie odciśniętej z soku kiszonej kapusty.
Kapusta kiszona po litewsku
Dodanie poszatkowanej kapusty kiszonej do skwarek z cebulą.