Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna i niezbyt pochłaniająca czas kapusta, która smakuje rewelacyjnie. Doskonała na sałatkę, do farszy czy prosto ze słoika.

Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem

Składniki:

Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem

 

  • 4 kg kapusty
  • 1 kg jabłek (twardych)
  • 1/2 kg marchewki
  • 3/4 szklanki soli

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem
Kapustę poszatkować a obrane marchewki i jabłka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wymieszać w dużej misce i posolić.

Następnie całą zawartość przykryć talerzem, przycisnąć (dla obciążenia) i nakryć ściereczką. Odstawić na 7 dni.

Po tym czasie kapustę przełożyć do słoików i szczelnie pozamykać. Pasteryzować około 10 minut (od momentu zagotowania się wody).