jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taka kapusta kiszona może być podstawą zrobienia smacznej surówki lub bigosiku.

Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem.

 

  • 5 kg białej kapusty
  • 10 dag soli
  • 2 średnie jabłka
  • 2 średnie marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka kminku

 

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem.
Kapustę obieramy z zeschniętych liści. Kroimy je i szatkujemy razem z głąbem. Posypujemy solą. Obrane jabłka i marchewki zcieramy w łezkę, siekamy obrany czosnek. Dodajemy wszystko do kapusty, dodajemy kminek - starannie mieszamy. Garnki kamionkowe wyparzamy, po czym nakładamy do nich kapustę starannie ubijając. Na górze układamy całe liście, potem deseczki i obciążamy kapustę kamieniem lub słojem z wodą . Po kilku dniach burzliwej fermentacji zdejmujemy nalot, układamy ściereczkę lnianą, obciążamy i wynosimy w chłodne miejsce.
Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem.
Białą kapustę czyścimi z zeschnietych liści . kroimy na połowe i szatkujemy.
Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem.
Do kapusty dodajemy sporo siekanego czosnku, dzięki czemu kapusta jest zdrowsza i odporna na zepsucie.