Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Kapusta Kiszona Zasmażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty, smaczny i szybki przepis na obiad lub kolację.

Kapusta Kiszona Zasmażana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta Kiszona Zasmażana

 

  • 700 g. młodej kiszonej kapusty
  • 150 g. wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • przyprawy: sól / pieprz ziołowy / kminek

 

Sposób przygotowania:

Kapusta Kiszona Zasmażana
► Jeśli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna można ją raz przepłukać ( lub jej część żeby była łagodniejsza ) przecedzić przez sitko i dobrze odcisnąć. ► Na patelni stopić boczek wędzony / skwarki wyjąć i odstawić /, wlać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę ( jak będzie prawie miękka ) to dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. ► Teraz dodać kapustę, skwarki z wytopionego boczku, kminek i smażyć mieszając aż kapusta się zrumieni, zmniejszyć ogień dodać ½ szklanki wody i dusić na malutkim ogniu około 30 minut, pod koniec przyprawić solą i pieprzem ziołowy do smaku. Świetny dodatek do pieczeni.
Kapusta Kiszona Zasmażana
Kapustę smażyć mieszając aż się zrumieni - i doprawić do smaku.
Kapusta Kiszona Zasmażana
Kapustę gdy jest bardzo kwaśna należy lekko przepłukać wodą.
Kapusta Kiszona Zasmażana
Składniki do przyrządzenia łatwego dania na obiad czy kolację.