wio

wio

Szef Kuchni
[Przepisów: 68]

kapusta kwaszona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

kapusta ktora wszyscy jedza prosto z garnka kamiennego-beczki bez zadnego przyprawiania

kapusta kwaszona

Składniki:

kapusta kwaszona

 

  • 10 kg.kapusty-najlepsza kamienna glowa jest twarda i owalna,
  • 10,dkg.soli kamiennej,
  • 0.5 kg.marchewki
  • 1 lyzka kminku-najlepiej zmielony,
  • 0.5 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

kapusta kwaszona
Kapuste poszatkowac wymieszac z sola,kminkiem,cukrem i starta marchewka.Przelozyc do wyparzonego kamiennego garnka-beczki,ubić mocno postawic w cieplym miejscu i przez ok.tydzien robic dziury kijem by wyszla GORYCZ z kapusty (bedzie czuc),przestawic w chlodne miejsce

Tagi:

kapusta