BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Kapusta młoda biała zasmażana z boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam młodą biała kapustę,zasmażaną z boczkiem. Pyszna dla każdego, polecana do obiadu. Tak przygotowaną kapustę można zajadać na okrągło.

Kapusta młoda biała zasmażana z boczkiem

Składniki:

Kapusta młoda biała zasmażana z boczkiem

 

  • główka młodej kapusty,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • masło 2 -3 łyżki do gotowania kapusty,
  • wędzonego około 200 g,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ocet do smaku,
  • cukier do smaku,
  • woda
  • mąka na zasmażkę 2 - 3 łyżki,
  • tłuszcz wytopiony z boczku +2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kapusta młoda biała zasmażana z boczkiem
Kapustę młodą obieramy z zewnętrznych brzydkich liści. 

Kroimy ją na ćwiartki,płuczemy i szatkujemy.

Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy masło i odrobinę soli, gotując do miękkości kapusty uważając aby nie rozgotować. 

Po ugotowaniu odcedzamy,dodajemy poszatkowany koperek.

Boczek wędzony kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni,pod koniec smażenia dodajemy obraną pokrojoną cebule.

Podsmażony boczek z cebulą wlewamy do kapusty zostawiając około 3 łyżek tłuszczu na zasmażkę. dokładnie mieszamy.

Na sam koniec dodajemy ocet i cukier do smaku.

Doprawiamy pieprzem i solą oraz lekką zasmażką.

Przed podaniem kapustę podgrzać. 

Zasmażka;

Do roztopionego tłuszczu dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, gdyby zasmażka była zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. ciągle mieszając aby nie było grudek.