Sposób przygotowania:
Kapusta młoda biała zasmażana z boczkiem
Kapustę młodą obieramy z zewnętrznych brzydkich liści.
Kroimy ją na ćwiartki,płuczemy i szatkujemy.
Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy masło i odrobinę soli, gotując do miękkości kapusty uważając aby nie rozgotować.
Po ugotowaniu odcedzamy,dodajemy poszatkowany koperek.
Boczek wędzony kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni,pod koniec smażenia dodajemy obraną pokrojoną cebule.
Podsmażony boczek z cebulą wlewamy do kapusty zostawiając około 3 łyżek tłuszczu na zasmażkę. dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy ocet i cukier do smaku.
Doprawiamy pieprzem i solą oraz lekką zasmażką.
Przed podaniem kapustę podgrzać.
Zasmażka;
Do roztopionego tłuszczu dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, gdyby zasmażka była zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. ciągle mieszając aby nie było grudek.
Kroimy ją na ćwiartki,płuczemy i szatkujemy.
Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy masło i odrobinę soli, gotując do miękkości kapusty uważając aby nie rozgotować.
Po ugotowaniu odcedzamy,dodajemy poszatkowany koperek.
Boczek wędzony kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni,pod koniec smażenia dodajemy obraną pokrojoną cebule.
Podsmażony boczek z cebulą wlewamy do kapusty zostawiając około 3 łyżek tłuszczu na zasmażkę. dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy ocet i cukier do smaku.
Doprawiamy pieprzem i solą oraz lekką zasmażką.
Przed podaniem kapustę podgrzać.
Zasmażka;
Do roztopionego tłuszczu dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, gdyby zasmażka była zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. ciągle mieszając aby nie było grudek.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Ciesze sie .Dziękuję;)