Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Duszona młoda kapusta z dodatkiem białych szparagów i kiełków rzodkiewki... Kapustę podałam jako dodatek do obiadu...

Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami

Składniki:

Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 25 g kiełków rzodkiewki
  • 1 czubata łyżka masła roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami

Etap 1

Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Etap 2

Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami
Poszatkowana młoda kapusta dodana do cebuli.

Kapustę poszatkować, dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.

Etap 3

Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami
Pokrojone szparagi kiełki i przyprawy dodane do kapusty.

Szparagom odłamać twarde końcówki. Szparagi obrać, pokroić na małe kawałki, dodać do kapusty. Dodać też do niej kiełki, masło roślinne, płatki papryki, cukier, trochę soli i pieprzu, wlać 1/3 szklanki wody. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości.

Etap 4

Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami
Tarty chrzan i sok z cytryny dodany do duszonej kapusty z dodatkami.

Jak wszystkie składniki zmiękną, zdjąć przykrywkę. Do kapusty z dodatkami dodać sok z cytryny, tarty chrzan i odrobinę przyprawy uniwersalnej. Gotować dalej, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.