Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Karczek duszony z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mieso z dodatkiem pora to świetne i pyszne połączenie. Doskonale na obiad z dodatkiem ziemniaków oraz sałatki :)

Karczek duszony z porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek duszony z porem

 

  • 4 kawałki ( w plastrach ) karczku
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • sol
  • pieprz
  • czerwona, ostra, suszona papryka
  • 1 łyżka białej mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Karczek duszony z porem
Umyty por pokroić w krążki.

Mięso natrzeć solą. pieprzem oraz czerwoną papryką.

Na patelni rozgrzać olej, na gorący olej nałożyć plastry mięsa oraz listki laurowe, mięso zrumienić, dodać pokrojony por , chwilę razem smażyć.

Gdy por się lekko zrumieni dodac przeciśnięte ząbki czosnku oraz wlać wodę. Patelnie przykryć pokrywą. Wszystko razem dusić na średnim ogniu przez około 1.5 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności dolać odrobinę więcej wody.

Mąkę rozmieszać z niewielką ilością wody, dodać do mięsa, gotować razem przez około 5 minut.

Powstały sos przelać i przetrzeć przez sitko a mięso podsmażyć na tym co pozostało.

Idealne do ziemniaków i ulubionej surówki.

Smacznego :)
Karczek duszony  z porem
Najpierw na gorącym oleju zrumieniamy mięso
Karczek duszony  z porem
Potem dodajemy pokrojonego w krążki pora
Karczek duszony  z porem
Następnie dolewamy wodę i dusimy do miękkości
Karczek duszony  z porem
Sos przecieramy przez sitko, mięso podsmażamy