Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Karkówka duszona w sosie serowo-śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka z warzywami duszona w sosie serowo-śmietanowym to wspaniała, sycąca propozycja na zimowy obiad. Rozgrzewająca i kaloryczna.

Karkówka duszona w sosie serowo-śmietanowym

Składniki:

Karkówka duszona w sosie serowo-śmietanowym

 

  • 4 plastry karkówki wieprzowej bez kości
  • 1 brokuł
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy (np. delikatesowej)
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • przyprawa uniwersalna i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku -woda

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w sosie serowo-śmietanowym

Przygotowanie mięsa:

Karkówka duszona w sosie serowo-śmietanowym
Rozbite i doprawione plastry karkówki wieprzowej

Karkówkę rozbić na cienkie plastry. Majeranek, sól i pieprz dokładnie wymieszać, tak powstałą przyprawą dokładnie natrzeć każdy plaster mięsa.

Duszenie mięsa:

Karkówka duszona w sosie serowo-śmietanowym
Karkówka wieprzowa w trakcie podsmażania

Plastry karkówki obsmażyć po minucie z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podlać wodą, tak aby całkowicie przykryła mięso, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.

Kończenie dania:

Karkówka duszona w sosie serowo-śmietanowym
Karkówka w sosie z warzywami w trakcie gotowania

Doda startą na dużych oczkach marchew oraz podzielonego na małe różyczki brokuła. Dusić przez 10 minut. Dodać musztardę i serek topiony.

Wymieszać. Śmietanę wymieszać bardzo dokładnie z mąką w misce, tak aby nie było grudek. Do miski wlać łyżkę wazową sosu i dokładnie wymieszać.

Śmietanę przelać do garnka ciągle mieszając jego zawartość. Zagotować, doprawić jeszcze do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Smacznego!