Sposób przygotowania:
Karkówka duszona w sosie serowo-śmietanowymPrzygotowanie mięsa:
Karkówkę rozbić na cienkie plastry. Majeranek, sól i pieprz dokładnie wymieszać, tak powstałą przyprawą dokładnie natrzeć każdy plaster mięsa.
Duszenie mięsa:
Plastry karkówki obsmażyć po minucie z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podlać wodą, tak aby całkowicie przykryła mięso, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
Kończenie dania:
Doda startą na dużych oczkach marchew oraz podzielonego na małe różyczki brokuła. Dusić przez 10 minut. Dodać musztardę i serek topiony.
Wymieszać. Śmietanę wymieszać bardzo dokładnie z mąką w misce, tak aby nie było grudek. Do miski wlać łyżkę wazową sosu i dokładnie wymieszać.
Śmietanę przelać do garnka ciągle mieszając jego zawartość. Zagotować, doprawić jeszcze do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Smacznego!