Sposób przygotowania:
Karkówka duszona z miodem i młodą marchewkąPrzygotowanie mięsa:
Umyte i osuszone na papierowym ręczniku mięso podzielić na plastry grubości około 1 cm. Lekko rozbić, z każdej strony obficie natrzeć solą i pieprzem.
Wrzucić do miski, dodać 3 łyżeczki miodu i natrzeć nim każdy plaster mięsa.
Wsypać pokrojoną w kostkę cebulę. Miskę owinąć dokładnie folią spożywczą i odłożyć na minimum 2 godziny do lodówki.
Smażenie mięsa:
Po tym czasie mięso obsmażyć po 2-3 minuty z obu stron na rozgrzanym oleju.
Przełożyć do garnka razem z cebulą i podlać zimną wodą (tak by zakrywała 3/4 mięsa). Dusić przez 20 minut.
Przygotowanie marchewki:
Dodać pokrojoną w grube plastry marchew oraz miód. Dusić kolejne 20 minut.
Kończenie sosu:
Mąkę wymieszać dokładnie z dodatkiem zimnej wody (ok 1/2 szklanki) na gładko. Mięso wyłowić z garnka. Cały czas mieszając zawartość garnka wlewać stopniowo mąkę.
Całość zagotować, wrzucić z powrotem mięso. Doprawić solą i pieprzem według uznania, dusić jeszcze przez pięć minut na wolnym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami: kaszą, ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!