EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

SUPERPRZEPIS

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drobiowy pasztet to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach. Prawdziwy pasztet to świetna propozycja przekąski czy przystawki na rodzinnych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

 

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej

ETAP 1:

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej
wątróbkę drobiową pokroić na mniejsze kawałki

1. Wątróbkę drobiową umyć, oczyścić z błon i pokroić na grubsze kawałki.

ETAP 2:

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej
cebulę zeszklić i dodać pokrojoną wątróbkę

2. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać wątróbkę i smażyć około 5 minut.

ETAP 3:

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej
całość dusić przez kilka minut cały czas mieszająć

3. Po tym czasie dodać suszoną natkę z pietruszki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, brandy i całość chwilę dusić.

ETAP 4:

Domowy pasztet z wątróbki drobiowej
gotowym pasztetem smarować kanapki

4. Następnie jeszcze ciepłe przełożyć do blendera, zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Gotowy pasztet przełożyć do słoika, polać 1 łyżką roztopionego masła i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.