kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karkówka długo duszona w sporej ilości cebuli i pieczarkach jest bardzo miękka i soczysta. W smaku lekko słodkawa z wyraźnie wyczuwalnym majerankiem. Idealna propozycja obiadowa.

Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą

Składniki:

Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą

podstawowe

  • 1 kg karkówki (może być również łopatka lub szynka)
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, majeranek, lubczyk
  • olej do smażenia
  • 4 białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300-400 g pieczarek
  • 500 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą
W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kotlety o grubości około 1 cm.

Mięso doprawiamy z jednej strony solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką, majerankiem i lubczykiem.

Podsmażamy na oleju, doprawiamy w garnku analogicznie drugą stronę mięsa. Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 60-70 min. W razie potrzeby podlewamy jeszcze nieco bulionu.

Po tym czasie dodajemy posiekane w plasterki pieczarki. Gotujemy aż zmiękną. Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba.