WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 740]

Karkówka marynowana w ketchupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczna, miękka i delikatna karkówka. W smaku słodko - ostra, idealna na grilla i na kolację.

Karkówka marynowana w ketchupie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka marynowana w ketchupie

 

  • 1 kg karkówki
  • 5 łyżek ostrego ketchupu
  • 3 łyżki przyprawy grillowej
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Karkówka marynowana w ketchupie
Mięso z karkówki myjemy i kroimy na plasterki ok 1,5 cm. Do miski wlewamy olej, ostry ketchup i dodajemy przyprawę grillową. Bardzo dokładnie mieszamy i w powstałej marynacie zanurzamy plasterki mięsa. Przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym będzie bardziej kruche. Następnie karkówkę grillujemy na tackach lub smażymy na patelni, aż ładnie się zrumieni i będzie miękkie. Można je też upiec w naczyniu żaroodpornym.
Karkówka marynowana w ketchupie
Marynatę przygotowujemy z oleju, ketchupu i przyprawy grillowej.