Sposób przygotowania:
Naleśnikowe gołąbki
Ryż na farsz gołąbkowy gotujemy wg przepisu na op. Można ugotować w osolonej wodzie ale lepiej by było ugotować ryż na bulionie.
Ryż przekładamy na sito albo durszlak i osączamy. Przestudzony ryż dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy też drobno pokrojoną cebulę.Wbijamy do mięsa jajko i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Naleśniki można usmażyć wg wypróbowanego przepisu albo połączyć składniki podane w przepisie i smażyć na natłuszczonej patelni.
Na usmażone już naleśniki nakładamy przygotowany farsz. Od brzegu zostawiamy trochę wolnego by można było je zawinąć formując gołąbki.
Przygotowane gołąbki naleśnikowe układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Naleśniki skrapiamy olejem albo kładziemy po wiórku masła i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopniach.
Na patelni rozgrzewamy troszeczkę oleju albo kładziemy troszkę masła i dodajemy przeciśnięty czosnek. Przesmażamy go. Do czosnku dokładamy koncentrat pomidorowy i ketchup. Chwilę smażymy. Podlewamy troszkę wodą, znów chwilę gotujemy, na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy 3-5 min aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Przygotowany pomidorowy sos wykładamy na naleśniki i pieczemy ok 20-30 minut. Smaczne na ciepło z surówką.
Ryż przekładamy na sito albo durszlak i osączamy. Przestudzony ryż dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy też drobno pokrojoną cebulę.Wbijamy do mięsa jajko i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Naleśniki można usmażyć wg wypróbowanego przepisu albo połączyć składniki podane w przepisie i smażyć na natłuszczonej patelni.
Na usmażone już naleśniki nakładamy przygotowany farsz. Od brzegu zostawiamy trochę wolnego by można było je zawinąć formując gołąbki.
Przygotowane gołąbki naleśnikowe układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Naleśniki skrapiamy olejem albo kładziemy po wiórku masła i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopniach.
Na patelni rozgrzewamy troszeczkę oleju albo kładziemy troszkę masła i dodajemy przeciśnięty czosnek. Przesmażamy go. Do czosnku dokładamy koncentrat pomidorowy i ketchup. Chwilę smażymy. Podlewamy troszkę wodą, znów chwilę gotujemy, na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy 3-5 min aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Przygotowany pomidorowy sos wykładamy na naleśniki i pieczemy ok 20-30 minut. Smaczne na ciepło z surówką.
Magdalena88
katarzynka455
Miło mi że jedzonko się podoba...dziękuję:))))