IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Pieczona karkówka marynowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Karkówka pieczona w domu - palce lizać

Pieczona karkówka marynowana

Składniki:

Pieczona karkówka marynowana

 

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka marynowana
Karkówkę umyć, naszpikować czosnkiem. Składniki marynaty wymieszać. Dno naczynia wyłożyć połową liści laurowych, wysypać połowę ziela. Ułożyć mięso. Zalać mięso marynatą, ułożyć na nim pozostałe liście i ziele. Wstawić do lodówki na 3 doby. Co 12 godzin obracać karkówkę o 180 stopni. Cebulę pokroić w piórka, dodać połowę soli i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Mięso dokładnie oczyścić z marynaty. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim karkówkę za wszystkich stron, następnie ułożyć je na cebuli, posypać resztą soli i podlać szklanką ciepłej wody.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć mięso i piec przez 70 minut. Smacznego!