iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Domowa konserwa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przygotowanie w domu wędlin jest ostatnio bardzo modne, ale to dobra moda bo własne wyroby są przepyszne ich przygotowanie zajmuje nam troszkę czasu, ale warto go poświęcić bo wychodzi przepyszna.

Domowa konserwa

Składniki:

Domowa konserwa

 

Sposób przygotowania:

Domowa konserwa

ETAP 1:

Domowa konserwa
Mięso i boczek pokroić w większą kostkę.

Umyte i osuszone mięso pokroić w większa kostkę i wymieszać z solą peklową, odstawić na 24 godziny.

ETAP 2:

Domowa konserwa
Masa mięsna musi być bardzo dobrze wyrobiona.

Po upływie doby mięso skręcić na grubych oczkach maszynki, dodać pozostałe przyprawy razem z cukrem pudrem i żelatyną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać, dolać wodę i jeszcze raz wszystko dokładnie wyrobić, mięso ma być kleiste.

ETAP 3:

Domowa konserwa
Po dobrym wystudzeniu wędlina jest zwarta.

Do szynkowara włożyć woreczek ( ja używam takich do pieczenia ryb) i napełnić worek masą mięsną, zakręcić szczelnie worek i przykryć szynkowar pokrywką, odstawić przygotowane mięso na kolejne 12 godzin do lodówki. W dużym garnku zagotować wodę wstawić napełniony szynkowar i gotować 2 godziny, ale ważne, aby woda się nie gotowała mocno ma tylko sobie tam " pykać"

Po upływie czasu gotowania wyjąć szynkowar z garnka i wystudzić, następnie wstawić na kolejne kilka godzin do lodówki, aby wszystko dobrze nam zastygło.

Kroić po wyjęciu z szynkowara.


Tagi:

mięso