Sposób przygotowania:
Domowa konserwaETAP 1:
Umyte i osuszone mięso pokroić w większa kostkę i wymieszać z solą peklową, odstawić na 24 godziny.
ETAP 2:
Po upływie doby mięso skręcić na grubych oczkach maszynki, dodać pozostałe przyprawy razem z cukrem pudrem i żelatyną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać, dolać wodę i jeszcze raz wszystko dokładnie wyrobić, mięso ma być kleiste.
ETAP 3:
Do szynkowara włożyć woreczek ( ja używam takich do pieczenia ryb) i napełnić worek masą mięsną, zakręcić szczelnie worek i przykryć szynkowar pokrywką, odstawić przygotowane mięso na kolejne 12 godzin do lodówki. W dużym garnku zagotować wodę wstawić napełniony szynkowar i gotować 2 godziny, ale ważne, aby woda się nie gotowała mocno ma tylko sobie tam " pykać"
Po upływie czasu gotowania wyjąć szynkowar z garnka i wystudzić, następnie wstawić na kolejne kilka godzin do lodówki, aby wszystko dobrze nam zastygło.
Kroić po wyjęciu z szynkowara.
Alex_M