lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karkówka w musztardzie chrzanowej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Czasem lubię dodać nowe smaki do mięsa. Tym razem trafiło na karkówkę którą postanowiłam trochę inaczej doprawić niż zwykle. Udało się mięso smakowało wybornie.

Karkówka w musztardzie chrzanowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka w musztardzie chrzanowej

Składniki :

  • Karkówka 1 kg

 

  • musztarda chrzanowa( do wsmarowywania każdego kawałka karkówki)

 

  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • jaja 2 szt

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka w musztardzie chrzanowej

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy w plastry, obsypujemy każdy kawałek solą i pieprzem. Dopiero teraz tłuczemy tłuczkiem (przyprawy głębiej wchodzą w mięso).

Każdy kawałek karkówki smarujemy musztardą ( ja robię to łyżką dużą, najlepiej wychodzi).

Wysmarowane kawałki mięsa w musztardzie maczam w jajku, a następnie w bułce tartej.

Rozgrzewam olej na patelni i kładę karkówkę, smażę z obu stron na rumiany kolor. Możemy podać z ziemniakami i surówką.

Karkówka w musztardzie chrzanowej
Każdy kawałek karkówki smarujemy musztardą ( ja robię to łyżką dużą, najlepiej wychodzi)
Karkówka w musztardzie chrzanowej
Wysmarowane kawałki mięsa w musztardzie maczam w jajku i obsypuje bułką tartą
Karkówka w musztardzie chrzanowej
Rozgrzewam olej na patelni i kładę karkówkę, smażę z obu stron na rumiany kolor.